Categorieën
Juridisch Zakelijk

Definitie van double taxation

Inhoudsopgave

Double taxation is een term die niet voor iedereen bekend zal zijn, maar wel voor meer Europeanen relevant is dan ze wellicht denken. Gezien wij steeds meer grenzeloos werken als de digitale nomaden die we zijn, komen we hier steeds vaker mee in aanraking. Maar wat is het eigenlijk? We beantwoorden het hieronder.

De betekenis van double taxation

Double taxation betekent dat over één belastbaar inkomen, financiële transactie of vermogen door twee rechtsgebieden belasting wordt geheven. Hoewel deze term ook vaak gebruikt wordt voor gelden die vrijkomen wanneer iemand komt te overleiden, is dit niet helemaal correct. Wanneer iemand geld achter laat in hun testament, wat dus al een keer in het leven van de overleden persoon belast is, wordt er nog een keer belasting over geheven in de vorm van erfbelasting. Hoewel het twee keer belast wordt, is dat officieel geen double taxation.

Moet ik twee keer belasting betalen als ik in meerdere landen geld verdien?

Nee, dat hoef je niet. Landen hebben onderling belasting afspraken waar in staat welk land de belasting mag heffen op inkomen of andere financiële bronnen. Zo heffen ze bijvoorbeeld geen double taxation op de belasting in Bulgarije als je in zowel Bulgarije als Nederland zou werken, ze hebben sinds 2005 een ‘tax treaty’.

Wat wél mogelijk is, is dat je in beide landen waarin je inkomen vergaart de juiste belastingteruggave moet invullen. Wanneer dat gedaan heeft kijken de landen zelf welk land de heffing mag of zal doen.

Wanneer heb ik wel last van double taxation?

Ondanks dat de meeste landen een ‘double tax agreement’ hebben, zijn er alsnog een paar situaties waarin het mogelijk is dat je meer dan één keer belasting moet betalen. Let wel op, deze lijst is geen zwart-witte statement. Er zijn altijd uitzonderingen in de wet, mocht een van jouw situaties in onderstaande lijst staan dan raden we aan om een van de landen zelf raad te plegen!

  • Je bent korttijdig in het buitenland woonachtig voor een project
  • Je woont in land A maar werkt in land B. Dit kan voorkomen wanneer je bijvoorbeeld in Nederland woont, maar in Duitsland werkt
  • Je bent geëmigreerd naar land A, maar krijgt je pensioen van land B
  • Je woont in land A en zoekt naar werk in land A en hebt je werkeloosheidsgelden over laten nemen van je land van herkomst

Schakel een professional in

Bij double taxation kan het voorkomen dat een vorm van inkomen of financiële waarden twee keer belast wordt, echter gebeurt dit (in de EU) vrij weinig. Kom je in een situatie waar het mogelijk is dat dit kan gebeuren, neem dan contact op met een partij die je hierbij verder kan helpen. Denk hierbij aan een ambassade of een belastingkantoor wat specialiseert in internationale inkomenswetten.