Categorieën
Huis & tuin

Definitie van een taxateur

Inhoudsopgave

Wanneer je een huis koopt, verkoopt, of herfinanciert, kom je waarschijnlijk in aanraking met een taxateur. Maar wat doet een taxateur precies en waarom is hun rol zo belangrijk in de vastgoedmarkt? In deze blog duiken we dieper in op de betekenis en het belang van een taxateur.

Wat doet een taxateur?

Een taxateur is een onafhankelijke en gediplomeerde professional die de waarde van een woning bepaalt volgens een erkend validatiesysteem. De taxatie resulteert in een taxatierapport dat noodzakelijk is voor het verkrijgen van een hypotheek en bruikbaar bij beslissingen rondom aankoop en verkoop van een woning. In dit rapport worden onder andere de geschatte waarde van de woning, de onderhoudsstatus, de energiezuinigheid en de kadastrale gegevens vermeld. Steeds meer hypotheekverstrekkers accepteren ook een desktoptaxatie, een woningtaxatie op afstand.

Waarom een huis taxeren?

Er zijn verschillende redenen waarom een huis getaxeerd moet worden. Bij het afsluiten van een hypotheek voor de aankoop van een bestaande woning is een onafhankelijk taxatierapport verplicht. Hoewel het bij de verkoop van een huis niet verplicht is, kan het nuttig zijn om een taxatie te laten uitvoeren om een goede verkoopprijs te bepalen.

Het proces van een taxatie

De eerste fase van een taxatie is het bekijken van de woning of van bijvoorbeeld een vakantiewoning. In deze fase noteert de taxateur zoveel mogelijk informatie over de woning, zoals de oppervlakte en de bouwkundige kwaliteit. De binnen- en buitenkant van de woning worden grondig onderzocht. Hierbij wordt gekeken naar de indeling, de staat van onderhoud, de gebruikte materialen en de afwerking. Ook isolatie en energiezuinigheid spelen een belangrijke rol, evenals verplichtingen en rechten zoals een recht van overpad of erfpacht. Verder worden eerdere verkopen van vergelijkbare woningen bekeken. Zodra de taxateur alle informatie heeft verzameld, wordt er een taxatierapport opgemaakt. Hierin beschrijft hij de woning tot in detail en onderbouwt hij het uiteindelijke waardeoordeel. Een gevalideerde taxatie wordt ook nog beoordeeld door het NWWI.

Hoeveel kost een taxatie?

De kosten voor een taxatie variëren per taxatiebureau en makelaar en zijn soms onderhandelbaar. Over het algemeen liggen de kosten tussen de €550 en €1.000, afhankelijk van het aantal uren dat een taxateur aan een rapport kwijt is. Het kan handig zijn om bij meerdere taxateurs een offerte op te vragen, zoals bij een taxateur in Beek.

Waardebepalende factoren

Er zijn verschillende factoren die belangrijk zijn voor een huistaxatie die de waarde van de woning kunnen bepalen. Deze zijn onder andere:

  • De locatie, ligging en stand.
  • Of het wordt verhuurd of niet.
  • Eigendom van de ondergrond (erfgoed) .
  • De grootte, aard en inrichting van het terrein. Zo kan het extra waarde bieden als er een zwembad of overkapping aanwezig is.
  • Bereikbaarheid en parkeergelegenheid.
  • Bouwkundige en installatietechnische kwaliteit.
  • Marktsituatie.

Gevalideerd taxatierapport

Meestal eisen hypotheekverstrekkers dat de waardebepaling van een taxateur wordt gecontroleerd en gevalideerd door een validatie-instituut. Deze instituten hebben als taak om hypotheek- en taxatiefraude tegen te gaan door taxatierapporten te controleren en te valideren. Dit proces verloopt zowel handmatig als geautomatiseerd.

Kortom, taxateurs spelen een belangrijke rol in de vastgoedmarkt door objectieve en nauwkeurige waardebepalingen te leveren. Hun werk is van waarde voor kopers, verkopers, financiers en verzekeraars. Door hun expertise zorgen taxateurs ervoor dat vastgoedtransacties eerlijk, transparant en goed onderbouwd zijn.