Inhoudsopgave
Als we het over 3D hebben dan praten we over de derde dimensie. Twee dimensies zijn lengte en breedte, bijvoorbeeld op een A4 papiertje. Als je inkt drukt op een A4 papier dan print je dus in 2D. Voeg je daar hoogte aan toe om 3D te krijgen, dan is het 3D printen. 3D printers gebruiken geen inkt, maar een filament. Dit is t rol met een materiaal erop dat doet denken aan een garenklos. Dit materiaal wordt vervolgens stap voor stap gebruikt om een digitaal 3D model naar de werkelijkheid om te zetten.
Soorten materialen gebruikt in een 3D printer
Er zijn inmiddels al veel soorten materiaal verkrijgbaar om mee te printen in 3D, en er komen er steeds meer bij. Om maar een paar voorbeelden te noemen, ABS (Acrylonitrile Butadiene Styriene) is een kunststof die flink stevig en duurzaam is. Daardoor is die te gebruiken voor onder andere speelgoed. PLA (Polylactic Acid) daarentegen is ook nog een biologisch afbreekbaar. Misschien iets minder stevig en gaat niet zo enorm lang mee als ABS, maar wel milieuvriendelijker dus. Daarnaast kun je er nog steeds heel lang van genieten zodra het is gebruikt om te printen, het degradeert niet zomaar zonder hulp.
Uiteenlopende doeleinden
Polycarbonaat is dan weer een andere kunststof die ook heel goed kan dienen voor een winkel display en zelfs daken. Het is tot wel 250 keer sterker dan glas, dus kan behoorlijk wat hebben. Daar houd het echter niet op! Tegenwoordig kun je zelfs met hout printen om kunstwerken en bakken te maken, iets dat past bij de huidige interieurtrend. Dit hout filament is gemaakt van echte houtvezels en in meerdere soorten verkrijgbaar.