Inhoudsopgave
Als je een assertieve houding hebt, betekent dit dat je in de omgang met andere mensen in relaties, op het werk, op school en in andere sociale situaties op een niet agressieve manier opkomt voor jezelf. Het kan daarbij gaan over bijvoorbeeld het opkomen voor je mening, rechten of standpunten. In het kort is assertief dus het op een niet agressieve manier voor iets of iemand opkomen.
Geschiedenis
Natuurlijk is assertiviteit een thema van alle tijden. Alleen de naam is ook een begrip dat komt uit de sociale psychologie. Dit begrip werd later pas bekend bij het grotere publiek door onder ander het boek ‘Your Perfect Right: A Guide tot Assertive Behavior’ en ‘Als ik nee zeg voel ik me schuldig’. Beide boeken werden in de zeventiger jaren uitgebracht.
Geweldloze communicatie training
Soms noemt men assertieve communicatie ook wel geweldloze communicatie. Hierin worden ook trainingen gegeven. Dit noemt men meestal een assertiviteitstraining, maar soms noemt men dit ook wel een geweldloze communicatie training. Het is niet een onderdeel dat iedereen zonder meer beheerst. De uitdagingen in het voor jezelf opkomen in de communicatie zit hem veelal in twee aspecten:
- Zonder een agressieve communicatie voor jezelf opkomen.
- Te weinig voor jezelf opkomen, te passief zijn in het voor jezelf opkomen.
Bij een geweldloze communicatie training ligt uiteraard het accent op voor jezelf opkomen zonder agressief te zijn.
Wat is het verschil tussen assertief, agressief of passief?
Assertief gaat om zelfbewust en zelfverzekerd zijn. Assertiviteit gaat om het jezelf durven te zijn. Als je assertief bent, heb je een gezonde relatie met jezelf en de mensen om je heen. Dit doe je door assertief te denken en doen. Het gaat ook om je gehele communicatie, dus ook om bijvoorbeeld je lichaamshouding en jouw intonatie.
Agressief is als het daarbij over de grens gaat van de ander. Passief is dat je over de grens gaat van jouzelf. Het is natuurlijk zo dat de grens van jou en de ander niet altijd hetzelfde liggen. Dit betekent dat er sprake moet zijn van een goede communicatie en balans.
Concreet? Als iemand vooral voor zichzelf spreek en daarbij over andere heen walst, communiceert diegene agressief. Ga je te veel de confrontatie uit de weg? Dan heb je een passieve communicatiestijl. Ga je een conflict niet aan, maar ga je daarna wel indirect in de weerstand? Dus ga je ruzie met je werkgever uit de weg, maar krop je het op en ga je daarna bewust op halve snelheid werken? Dan noemt men dit passief agressief gedrag. Als je het gesprek aangaat en zowel oog hebt voor de behoefte van de ander én die van jou? Dan communiceer je assertief. Het gaat hierbij niet alleen om wat je zegt, maar ook aan of je dit ook denkt, voelt en laat zien in bijvoorbeeld jouw lichaamstaal.