Categorieën
Huis & tuin

Definitie van de Randstad

Inhoudsopgave

De Randstad is een gebied in Nederland. Waar dit gebied precies begint en waar dit precies ophoudt weet niemand. Het enige wat wel duidelijk is dat het gaat om het gebied rondom de grote steden in het midden het westen van Nederland. Mensen vinden dat de steden Utrecht, Almere, Leiden, Amersfoort, Dordrecht, Hilversum, Haarlem, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam samen de Randstad vormen. Mensen die in dit gebied wonen worden door mensen die in buiten de Randstad wonen, in de provincie, Randstedelingen genoemd. Mensen die buiten de Randstad wonen worden door mensen uit de Randstad bestempeld als mensen die in de provincie wonen. De mensen uit beide kampen geven aan dat zij zich anders voelen dan de ander. Deze tweedeling zorgt ervoor dat mensen tegenover elkaar komen te staan.

Het groen hart

In de Randstad wonen mensen dichter op elkaar. Daarnaast is het ook zo dat mensen in de Randstad vaker in flats wonen. Midden in de Randstad ligt het Groene hart van de Randstad. In dit gebied is veel groen in de vorm van weide, bossen en stukken gras. Het grootste groene gedeelte van de Randstad is het Hollands-Utrechtse weidegebied.

De naam Randstad

De Randstad heeft overigens haar naam te danken aan de ronde vorm die het ooit had. Het verhaal gaat namelijk dat een oud directeur van KLM ooit over Nederland vloog en deze ronding zag. Vervolgens gaf hij deze ronding de naam Randstad. Deze naam is inmiddels niet meet geheel correct omdat de ronding er grotendeels uit is. Dit komt doordat de steden steeds verder zijn gaan groeien. Dit heeft er ook voor gezorgd dat de rand van de Randstad steeds verder opschuift. Het is dan ook soms de vraag waar de Randstad begint en waar deze precies eindigt.

Steden worden te vol

Omdat er dus veel meer mensen in de Randstad zijn gaan wonen heeft de overheid een honderdjaar geleden besloten om grond te winnen uit de toenmalige Zuiderzee. Dit is tegenwoordig beter bekent als de provincie Flevoland. Omdat er dus nu nog steeds meer huizen bijgebouwd worden in Amsterdam en de stad overvol begint te raken, kiezen steeds meer mensen voor deze nieuwe provincie. De ruimte in Flevoland zorgt ervoor dat mensen toch hun droomhuis kunnen laten bouwen. Voordat de bouw van zo’n huis kan beginnen moet er eerst een architecten bureau uit Amsterdam een tekening maken. Zo krijgen mensen namelijk toch nog een beetje het gevoel van Amsterdam ondanks dat zij in Flevoland wonen.

Het uitzendbureau Randstad

De Randstad zullen mensen ook herkennen van het uitzendbureau Randstad. Dit is een uitzendbureau dat oorspronkelijk uit de Randstad komt. Het hoofdkantoor is hier ook nog altijd gevestigd. Het bedrijf is inmiddels over de hele wereld actief. Randstad behoort tot een van de grootste bedrijven van Nederland.