Inhoudsopgave
Business Intelligence (BI) richt zich op het verzamelen en analyseren van data omtrent klanten, beslissingsprocessen, markttoestand en concurrentie. Om vervolgens aan de hand van algemene, economische, technologische én culturele trends beslissingsondersteunende informatie te verkrijgen.
Het doel van BI wordt afgeleid van de organisatiestrategie, ook wel het bedrijfsdoel genoemd. Deze doelen kunnen zowel gefocust zijn op de korte termijn als op de lange termijn. Korte termijn doelen zijn bijvoorbeeld betere kwartaalcijfers voor de beurs en lange termijn doelen hebben doorgaans te maken met het vergroten van het marktaandeel en het creëren van aandeelhouderswaarde.
Dashboarding leidt tot meer kennis
Met behulp van dashboarding is het mogelijk om jouw bedrijfsinformatie op een interactieve manier te visualiseren. Hier worden doorgaans Business Intelligence-tools voor gebruikt. Door goed ingerichte dashboards kun je overzicht houden en je focussen op de data dat ook écht belangrijk is. Door gebruik te maken van dashboarding heb je op ieder moment van de dag een actueel inzicht tot in de celstructuur van je organisatie.
Vanwege het feit dat de data in een dashboard wordt gevisualiseerd, kan in theorie iedere medewerker met Business Intelligence aan de slag. Voor het begrijpen van goede Business Intelligence-tools heb je dus geen uitgebreide universitaire opleiding nodig. Want als er enkel een handjevol specialisten mee overweg kunnen, heb je uiteindelijk nog steeds niet veel aan al die beschikbare data.
Een stap verder
Waar BI-dashboards bedoeld zijn om een grote hoeveelheid data snel inzichtelijk te maken, is een Business Intelligence-Report meer gedetailleerd van aard. Dergelijke BI-Reporten vragen namelijk meer tijd om de data te verwerken en hier vervolgens conclusies uit te trekken. Een BI-Report heeft doorgaans het uiterlijk van een Excel tabel of pivottabel, waar dataspecialisten kunnen down-drillen tot diverse niveaus. Bij een BI-dashboard wordt de gewenste informatie gevisualiseerd en bij een BI-report gaat de gebruiker zelf op zoek naar de gewenste informatie. De belangrijkste verschillen tussen beide zijn:
- Dashboards zijn kort en beknopt, terwijl reporten doorgaans uitgebreider zijn van aard;
- Dashboards richten zich met name op een specifieke Kritische Prestatie Indicator, terwijl reporten juist meer achterliggende data bevatten;
- Dashboards zijn bedoeld om in één oogopslag de gewenste conclusie te trekken, reporten hebben daarentegen meer aandacht nodig om te doorgronden;
- Dashboards zijn visueel en eenvoudig te lezen, reporten zijn echter een stuk complexer van aard;
- Dashboards kunnen aanzetten tot directe actie, bij reporten moet eerst nog naar de juiste actie ‘gezocht’ worden.