Categorieën
Financieel

Definitie van eigen vermogen

Inhoudsopgave

Waarschijnlijk heb je wel een van het begrip: eigen vermogen gehoord. Eigen vermogen leer je vaak tijdens economie op de middelbare school, of bij andere vakken bij je vervolg opleiding. Eigen vermogen wordt gezien als een fundamenteel begrip in de wereld van boekhouding en financiën. Het speelt een cruciale rol bij het meten van de financiële stabiliteit binnen een bedrijf. Het geeft ook wel het groeipotentieel voor het bedrijf aan. Je zou dus bijna kunnen zeggen dat het eigen vermogen de ruggengraat vormt van een bedrijf. Ben je benieuwd wat het precies inhoudt en waarom dit zo ontzettend belangrijk is voor zowel bedrijven als investeerders? Lees dan verder.

Wat is eigen vermogen?

Eigen vermogen wordt in andere termen ook wel eigen kapitaal genoemd. Dit vertegenwoordigt in feiten het verschil tussen je totale activa en je totale passiva. Het is dus een resterend bedrag dat de eigenaren overhouden nadat alle schulden zijn afgetrokken van de bezittingen. Dit eindgetal toont uiteindelijk aan hoeveel de eigenaren hebben geïnvesteerd en welk deel van de activa vrij is van externe verplichtingen. Eigen vermogen is tevens niet hetzelfde als winst.

Zo bereken je het Eigen Vermogen uit

Het berekenen van het eigen vermogen bestaat uit een simpele berekening. In de meeste gevallen wordt het op de volgende manier uitgerekend:

Eigen vermogen = Totale Activa – Totale Passiva

Bij deze berekening zitten de totale activa van alle rechten en bezittingen die dit bedrijf heeft. Alle passiva zijn de schulden en verplichtingen. Het verschil geeft dus uiteindelijk het eigen vermogen van een bedrijf weer.

Heb je moeite met het berekenen van jouw financiële gegevens, dan is het ook altijd handig om een extern bedrijf in te huren die dit voor u kunnen overzien. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een accountant die je kan helpen in Amsterdam.

Financiële stabiliteit.

Een gezonde eigen vermogen betekent dat er financiële stabiliteit is. Een gezond eigen vermogen wil logischer wijze zeggen dat het getal positief. Financiële stabiliteit betekent dat het bedrijf kan voldoen aan de verplichtingen. Het bedrijf bezit dus genoeg activa, ondanks of het bedrijf last heeft gehad van tijdelijke tegenvallers. Een goede financiële stabiliteit geeft je voordelen bij crediteuren, belanghebbende of investeerders. Ze zullen het bedrijf eerder vertrouwen.

Groeipotentieel

Het eigen vermogen geeft ook wel weer hoe het bedrijf kan groeien in de toekomst. Bedrijven die namelijk een hoog eigen vermogen hebben, kunnen vrijwel altijd financieringen aantrekken voor uitbreidingen aan het bedrijf. Projecten, investeringen vallen hier ook onder. De schuldenlasten worden door deze financieringen niet vergroot.

Lees ook onze andere interessante blogs, zoals de definitie van hardloopschoenen en lees hier hoe wat de definitie is van het contouren van je gezicht.