Inhoudsopgave
Tegenwoordig speelt digitalisering een steeds grotere rol in de moderne gezondheidszorg. Een groot voordeel hiervan zijn Elektronische Patiënten Dossiers (EPD). Het is een digitaal systeem dat de manier waarop medische informatie wordt opgeslagen en gedeeld, compleet verandert voor zowel patiënten als zorginstellingen. Dit betekent ook dat patiënten een beter overzicht van hun gezondheidsgegevens krijgen.
Hierdoor kunnen zorgverleners hun werk efficiënter doen en een betere zorg aan patiënten leveren. Een EPD heeft verschillende voordelen, maar kan ook uitdagingen met zich mee brengen. In deze blog leggen we je de definitie van een Elektronisch Patiëntendossier uit en vertellen we wat de impact ervan is op de gezondheidszorg.
Wat houdt een Elektronisch Patiëntendossier in?
Een Elektronisch Patiëntendossier (EPD) is een digitale versie van traditionele papieren medische dossiers. Hierin staan relevante gezondheidsinformatie van een patiënt in een beter gestructureerd en elektronisch formaat. Denk hier aan de medische geschiedenis, diagnoses, allergieën en bijvoorbeeld medicatie van de patiënt. In tegenstelling tot traditionele dossiers, kan men EPD’s snel bijwerken en delen tussen verschillende zorgverleners.
Het grootste verschil tussen de twee zit in de toegankelijkheid en efficiëntie. Papieren dossiers kunnen makkelijker beschadigd worden of kwijtraken, terwijl een EPD altijd beschikbaar is en niet fysiek kwijt kan raken. Ook kunnen realtime-updates worden toegepast in een Elektronisch Patiëntendossier. Hierdoor krijg je een actueel en volledig beeld van de gezondheid van een patiënt. Dit resulteert ook in een beter geïnformeerde beslissing van de zorgverleners over de behandelingen.
Wat zijn de componenten van een EPD?
Elektronische Patiëntendossiers bestaan uit verschillende onderdelen. Het bevat namelijk de basisgegevens van een patiënt zoals de naam, geboortedatum en contactinformatie. Ook is er in deze dossiers medische voorgeschiedenis zoals eerdere diagnoses en behandelingen te vinden. Medicatie, allergieën maken ook nog deel uit van een EPD.
Een ander onderdeel van een Elektronisch Patiëntendossier is dat het functionaliteiten als plannen van afspraken en het versturen van herinneringen biedt. Zorgverleners kunnen er notities in plaatsen en plannen voor behandelingen opstellen. Er zijn ook systemen die modules voor een prescriptie bevatten, waarmee recepten digitaal kunnen worden voorgeschreven. Met een Elektronisch Patiëntendossier kun je ook directe toegang tot MRI-scans en röntgenfoto’s verkrijgen.
De voordelen van een EPD
Zorgverleners kunnen hun werk efficiënter doen dankzij een EPD. Zij hebben dan namelijk directe toegang tot alle informatie die relevant kan zijn voor patiënten, wat de kwaliteit van de zorg verbeterd. Hiernaast vermindert het ook de kans op medische fouten door onduidelijke handschriften of verloren papieren.
Ook zorgen de verplaatsing van papieren dossiers naar EPD’s voor een vermindering in het gebruik van papier. Niet alleen kan het voordelen bieden voor de patiënten of zorgverleners, maar ook voor het milieu. Het is daarom een goede oplossing voor een duurzamere toekomst in de zorg. Duurzaamheid kan nog veel meer betekenen, ook buiten de zorg. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan onze blog over duurzaamheid!
Niet alleen zorgverleners profiteren van een EPD. Ook patiënten krijgen meer inzicht in hun eigen gezondheidsgegevens en kunnen actief meedoen in hun eigen zorgproces. Zij kunnen hun dossier bekijken, afspraken maken en communiceren met hun zorgverleners.
Voor de gezondheidszorg als geheel leidt het gebruik van een EPD tot een verbetering in coördinatie tussen verschillende zorgverleners. De overdracht van patiënteninformatie wordt vereenvoudigd tussen de zorginstellingen en hun patiënten.
Uitdagingen bij het gebruik van Elektronische Patiëntendossiers
Er zijn veel voordelen die EPD’s kunnen bieden aan zowel patiënten als zorginstellingen. Echter kent de implementatie hiervan ook uitdagingen. Er moet namelijk een grote initiële investering plaatsvinden, wat veel tijd en geld kan kosten. De zorgorganisaties moeten daarbij niet alleen het systeem aanschaffen, maar ook hun personeel trainen in het gebruik van het systeem. Dit kan vooral in het begin leiden tot een vermindering in productiviteit.
Hiernaast vormen privacy en beveiliging een ander belangrijk aandachtspunt. Het is belangrijk om cybersecurity toe te passen voor de bescherming van gevoelige patiëntgegevens. Hierbij moeten zorginstanties voldoen aan de strenge wet- en regelgeving omtrent de gegevensbescherming van hun patiënten.
Elektronische Patiëntendossiers vormen een belangrijke toevoeging in de digitalisering van de zorg. Deze digitale transformatie verandert niet alleen de manier waarop medische gegevens worden beheerd, maar beïnvloedt de hele wereld van zorg. Het EPD speelt hierbij een grote rol, namelijk komen hier alle digitale zorgprocessen samen. Deze digitalisering maakt de zorg efficiënter, nauwkeuriger en beter afgestemd op de behoeften van patiënten. Wil je meer weten over wat digitalisering betekent, lees het in deze blog!
Elektronische Patiëntendossiers bieden voor zowel zorgverleners als patiënten verschillende voordelen. Deze voordelen gaan van verbeterde efficiëntie tot een verbetering in de kwaliteit van de zorg. Er zijn ook genoeg uitdagingen die overwonnen moet worden voor een succesvolle implementatie van de EPD’s. Hopelijk heeft deze blog over de definitie van een Elektronisch Patiëntendossier je geholpen!