Categorieƫn
Gezondheid

Definitie van HACCP

Inhoudsopgave

HACCP is voedselveiligheidssysteem en staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Een organisatie moet nagaan welke bedreigingen er bestaan voor de gezondheid bij het bereidings- en productieproces van voedsel. Het HACCP voedselveiligheidssysteem heeft een aantal basisprincipes waarmee je de veiligheid kan garanderen bij het produceren en bereiden van voedsel . De HACCP methode kan gevaren bij het bereiden van voedsel, reduceren, elimineren of voorkomen. Hieronder gaan we iets dieper in op de basis principes van de HACCP methode.

De HACCP methode

De HACCP methode bestaat uit zeven basisprincipes en deze zien er als volgt uit:

  1. Allereerst moet je alle mogelijke gevaren identificeren binnen de processen.
  2. Vervolgens moet je kijken wat onder controle gehouden moet worden dit valt onder CCP. Door de CCP te volgen kan je gevaar voor de voedselveiligheid voorkomen.
  3. Bij elke Critical Control Points moet je een bepaalde norm hanteren en vaststellen.
  4. Als vierde punt moet je kijken hoe het de Critical Control Points gecontroleerd moeten worden.
  5. Kijk waar je correcties moet maken aan de Critical Control Points. En leg acties vast die je moet hanteren.
  6. Maak een controle om te kijken en te verifiƫren of het HACCP plan goed is.
  7. Als laatste stap moet je zorgen voor documentaties en registraties van alles wat gedaan moet worden.

Voor welke bedrijven zijn de HACCP regels verplicht?

De HACCP regels zijn verplicht voor verenigingen, zoals sportverenigingen, zorginstellingen, kantines en horecabedrijven. Bij deze bedrijven staat schoonmaak ook vaak centraal. Bij schoonmaak moet je denken aan het schoonhouden van service, de keuken, bestek en het gehele gebouw. Als horecabedrijf moet je bijvoorbeeld de schoonmaak centraal stellen. Als de keuken bijvoorbeeld niet schoon is, dan kan je de gezondheid van klanten niet garanderen. Het schoonhouden van deze plekken kan je zelf doen of je besteed het uit aan een derde partij. Dan weet je in ieder geval zeker dat het je keuken en bedrijf schoongehouden zal worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *