Categorieën
Hobby

Definitie van vaporizer

Inhoudsopgave

Wanneer je door de stad loopt zie je vast wel eens iemand een vaporizer gebruiken. Wat vooral de aandacht trekt bij het zien van zo’n apparaatje zijn de grote witte rookwolken die iemand uitblaast bij het gebruiken ervan. Of de zoete, fruitige luchtjes die je ruikt tijdens het voorbijlopen. Hieronder kom je meer aan de weet over de vaporizer en wat je er zoal mee kunt.

De vaporizer in het kort

Het woord ‘vaporizer’ komt uit het Engels, en betekent letterlijk ‘verdamper’. Dit is dan ook precies wat deze apparaatjes doen. Een vaporizer of vape heeft een tank waarin je datgene stopt dat je graag wil inhaleren. Vaak is dit een vloeistof, maar ook kruiden kunnen in de vaporizer worden verdampt. Dit verdampen gebeurt door middel van verhitting, dat op zijn beurt plaatsvindt met een zogenaamde coil. Dit onderdeel zet de energie uit de batterij om in de hitte die nodig is om je kruiden te verdampen. Door het verdampen worden je kruiden of vloeistof omgezet in een inhaleerbare rook.

De verschillen tussen een vaporizer en een sigaret

Wanneer je een beeld hebt bij het woord ‘vaporizer’ klinkt bovenstaande omschrijving misschien wat omslachtig. Want is het niet makkelijker om een vape gewoon een elektrische sigaret te noemen? Zowel vapes als sigaretten produceren namelijk dampen die de gebruiker inhaleert. Toch kun je een vape niet gelijkstellen aan een elektrische sigaret. Sigaretten verbranden namelijk datgene wat je erin stopt. Dit verandert de tabak dus in een inhaleerbare damp, maar deze damp bevat ook teer, koolstof en andere stoffen die vrijkomen bij verbranding. En het zijn nou juist deze stoffen die roken zo schadelijk maken. In tegenstelling tot een sigaret verbrandt een vaporizer niets. In plaats daarvan zet de hitte in het apparaatje een vloeistof om in damp, die geen schadelijke verbrandingsstoffen bevat. Let wel, het kan nog steeds andere schadelijke stofjes bevatten. Raadpleeg dus altijd een arts voordat je dit product gebruikt.

De vele mogelijkheden van een vaporizer

De vele mogelijkheden van een vaporizer

Wat een vape dus wel degelijk gemeen heeft met een sigaret is het vermogen om kruiden om te zetten in rook. Je kunt dan ook (gedroogde) kruidenmixen in je vaporizer stoppen om op deze manier van een kruidige smaaksensatie te genieten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wiet of hasj. Maar ook van tabak kun je op een minder schadelijke manier blijven genieten door het te verdampen in plaats van te roken. Daarnaast zijn er ook tal van smaakvolle vloeibare extracten te koop voor in vaporizers. Deze variëren van zoete kersensmaakjes tot frisse munt of bubblegum.

De juiste temperatuur instellen

Bij het opsteken van een traditionele sigaret heb je weinig invloed op de temperatuur van het vuurtje. Een behoorlijke vaporizer is echter uitgerust met een set knoppen waarmee je zelf de temperatuur instelt. Over het algemeen verdampt je vloeistof of kruid het beste bij temperaturen tussen de 175°C en 210°C. Hierbij geldt dat hoe hoger de temperatuur is, hoe meer en hoe sneller de werkzame stoffen vrijkomen. Het kan dan ook verleidelijk klinken om je vape flink te verhitten om bijvoorbeeld snel high te worden. Toch is dit niet aan te raden. Bij temperaturen van 230°C of hoger zal je kruid namelijk verbranden. Dit heeft tot resultaat dat je alsnog allerlei vieze verbrandingsstoffen inademt.