Categorieƫn
Geen categorie

Betekenis van artotheek

Inhoudsopgave

Een bedrijf dat beeldende kunst verhuurt of in bruikleen geeft heet artotheek. Beeldende kunst kan zowel aan bedrijven, instellingen als particulieren worden verhuurd of in bruikleen worden gegeven. Een andere naam voor artotheek is kunstuitleen. In het verleden zat er nog een verschil tussen de termen kunstuitleen en artotheek. 

Verschil tussen artotheek en kunstuitleen 

Zoals gezegd was er vroeger wel een verschil tussen artotheek en kunstuitleen. Had men het eerder over een artotheek? Dan ging het over gemeentelijke instellingen die kunstwerken verhuurden. Die kunstwerken waren in het kader van de zogeheten Beeldende Kunstenaars Regeling aangekocht. Deze werken mochten niet worden verkocht. Deze regeling was er destijds, zodat kunstenaars met hun werk een inkomen kregen. Men sprak van een kunstuitleen als een particulier kunst verhuurde en verkocht.  

Bruikleen en verhuur 

In een artotheek wordt gebruik gemaakt van bruikleen en verhuur. Verhuur is zeer bekend. Je huurt dan bijvoorbeeld een schilderij. Vervolgens gaat na een afgesproken periode het schilderij weer terug naar de artotheek. Bij bruikleen is het net even anders. In grote lijnen komt het erop neer dat een huurder een tegenprestatie levert, meestal in de vorm van geld. Bij bruikleen is er geen sprake van een tegenprestatie. Bruikleen kan niet voor onbepaalde tijd zijn. 

Functie van de artotheek 

Er zijn in Nederland maar ook in BelgiĆ« en Luxemburg diverse instellingen voor kunstuitleen. Veel instellingen zijn daarbij vanuit een ideologie gestart. Met kunstuitleen wordt kunst ook voor mensen met minder inkomen betaalbaar. Daarnaast helpt kunstuitleen kunstenaars ook aan meer zichtbaarheid en aan wat inkomen.  

Soorten kunst 

Er zijn verschillende kunstobjecten die in bruikleen worden gegeven of worden verhuurd. Het kan gaan om schilderijen, beeldhouwwerken, etsen, kunstposters en nog veel meer. Daarbij kan het gaan op bijvoorbeeld een plaatselijke kunstenaar of een hele bekende kunstenaar. De diversiteit trekt mensen ook aan. Elke keer nieuwe kunst kopen is natuurlijk ook een stuk duurder. 

Artotheek voor bedrijven 

Ook zijn er bedrijven die gebruik maken van een artotheek. In hotels kan kunstuitleen zorgen voor elke keer weer verrassende hotelinrichtingen. Er is ook regelmatig kunst te zien in dokterspraktijken en tandartspraktijken. Regelmatig is ook daar sprake van kunstuitleen.