Categorieën
Hobby

Definitie van leisure

Inhoudsopgave

Het begrip ‘leisure’ kan op twee manieren worden opgevat. Over het algemeen wordt het gebruikt als een algemene term. Echter, ‘leisure’ kan ook verwijzen naar een specifiek gebouw. Beide interpretaties worden hieronder nader uitgelegd.

Lezen natuur
leisure

Leisure als term

Leisure is een Engelse benaming voor ‘vrije tijd’. Vrije tijd is de tijd die overblijft na de verplichte activiteiten, en is dus de ‘vrij-van-verplichtingen-tijd’. Dit zijn bijvoorbeeld de uren voor of na je studie of je werk, maar ook de uren buiten huishoudelijke taken. Vrije tijd of leisure verwijst naar de momenten waarbij je de mogelijkheid hebt om deel te nemen aan activiteiten die leuk vindt om te doen, waar je plezier uit haalt of die jou als persoon verrijken. Leisure is een breed begrip en de invulling ervan kan enorm variëren, afhankelijk van je persoonlijke interesses, cultuur en beschikbare middelen. Er bestaan enkele kernaspecten rondom vrije tijd: vrijwillige activiteiten, contrast met verplichtingen, persoonlijke ontwikkeling, sociale interactie, rust of ontspanning en culturele invloeden. Deze kernaspecten worden vrijwel altijd gecombineerd.

Vrijwillige activiteiten

Zoals de voorgaande alinea beschrijft, betreft vrije tijd alle ‘niet-verplichte’ activiteiten zowel actief als passief. Je kiest dus vrijwillig de manier hoe je deze tijd gaat invullen. Meestal zijn dit zaken die jou op dat moment een prettig of bevredigend gevoel geven en kunnen variëren van het hobby’s en sport, tot sociale activiteiten of rustmomenten.

Contrast met verplichtingen

Vrije tijd dient in contrast te staan met verplichte activiteiten. Alle ‘verplichte’ activiteiten zoals werk, studie, huishouden of dergelijke zaken behoren niet tot vrije tijd. Het gaat dus altijd om een periode waarbij je niet verplicht bent om taken uit te voeren die betrekking hebben op primaire behoeftes.

Persoonlijke ontwikkeling

Vaak dragen vrijetijdsbestedingen bij aan persoonlijke ontwikkeling op zowel mentaal als fysiek vlak. Zo heeft het beoefenen van een sport een positief effect op de fysieke gezondheid en helpt het lezen van een boek of het leren van een nieuwe vaardigheid juist voor het stimuleren van het brein.

Elastieken fitness
vrije tijd
leisure

Sociale interactie

Vaak wordt vrije tijd benut om tijd door te brengen met vrienden, familie of juist om nieuwe mensen te ontmoeten.

Vriendinnen Lachen terras
vrije tijd

Rust of ontspanning

Het is niet altijd nodig de vrije tijd te besteden aan allerlei activiteiten en uitstapjes. Na een drukke periode is een moment van rust ook een belangrijk. Een passieve manier van het benutten van vrijetijd is bijvoorbeeld gewoonweg een dutje doen, mediteren of tv-kijken.

Lezen boek water
leisure

Culturele invloeden

De manier hoe iedereen zijn vrije tijd benut kan verschillen. Culturele en/ of geografische invloeden kunnen hierin een rol spelen. Woon je bijvoorbeeld in de buurt van toegankelijke natuurgebieden, dan kan wandelen een populaire vrije tijdsbesteding zijn. Maar woon je midden in de stad tussen alle flats, bedrijven en druk verkeer. Dan kan je misschien meer neigen naar een middagje rustig zitten in een park of even naar de lokale bioscoop.

Leisure als gebouw

Leisure kan ook duiden op een gebouw dat is ingericht voor vrijetijdsbestedingen. Denk hierbij aan diverse ‘Leisure Domes’ die steeds vaker ziet opduiken. Deze gebouwen bieden een breed scala aan faciliteiten om een zo groot mogelijk publiek aan te trekken. In een leisure dome worden voorzieningen gecombineerd. Hierdoor is het niet nodig om naar verschillende locaties te gaan, maar kun je bijvoorbeeld bowlen, zwemmen, lasergamen, midgetgolfen en dineren onder één dak. Een leisure dome is qua uitstraling vergelijkbaar met een winkelcentrum of een Amerikaanse Mall. Echter, in een leisure dome zijn diensten in plaats van producten aanwezig.

winkelcentrum
verlicht

Een voorbeeld van zo’n leisure dom is All-in Echt. Hier kun je deelnemen aan verschillende activiteiten. Los of gecombineerd als arrangement.

Arrangementen

In leisure-gebouwen worden meestal arrangementen aangeboden die geschikt zijn voor team- of personeelsuitjes, kinderfeestjes, vrijgezellenfeestjes of gewoon voor vrienden en familie voor een dag vullend programma.

Speelhal gamen
leisure

Wil jij toevallig een teamuitje organiseren in Limburg? Bekijk dan hier de verschillende arrangementen!

Waarom is vrije tijd belangrijk?

Onder andere door de toenemende welvaart, neemt de focus op ‘vrije tijd’ steeds meer toe. Daarnaast speelt vrije tijd een belangrijke rol in het controleren van zowel de fysieke als de mentale gezondheid. In een wereld waar werken centraal staat, is het percentage ‘burn-out’s’, depressie of overspannenheid erg hoog. Geregeld vrije tijd of rust momenten inplannen biedt een noodzakelijke pauze van de sleur en helpt stress te reduceren. Daarbij bevordert het de sociale interactie en de levenskwaliteit. Ofwel, je voelt je gelukkiger.

gekruiste vingers
geluk

Echter, het gaat hier wel om het vinden van de juiste balans. Want juist omdat je verplichte taken moet vervullen, kun je genieten van de momenten wanneer je dat niet hoeft te doen. Maar wanneer je altijd alleen maar vrije tijd hebt, bestaat het contrast niet meer en zul je je vrije tijd als ‘verplichte tijd’ gaan ervaren.