Categorieën
Huis & tuin

Definitie van salderen

Inhoudsopgave

Voor iedereen die thuis zonnepanelen heeft staan is salderen wellicht geen nieuw begrip. Lang niet iedereen heeft echter zonnepanelen thuis en veel mensen weten dus niet wat salderen precies betekent, wat de definitie van zonne-energie is of dat er subsidie op zonnepanelen bestaat. In deze blog lees je alles over de definitie van salderen en hoe het precies werkt.

Wat is salderen?

Allereerst zullen we even uitleggen wat salderen precies is. Salderen heeft te maken met het opwekken van energie door middel van zonnepanelen. Wanneer je namelijk zonnepanelen op je dak plaatst, wek je zonne-energie op. Deze zonne-energie kan verrekend worden met de energie die jij zelf maandelijks verbruikt. Wanneer je echter meer zonne-energie opwekt dan dat je verbruikt, kun je gaan salderen. Dit betekent dat je de opgewekte energie terug levert aan het energienet, in ruil voor een compensatie.

Voor- en nadelen zonnepanelen

Er zitten een aantal voordelen aan het gebruik van zonnepanelen naast het feit dat je geld kunt verdienen door middel van salderen.

Een groot voordeel is het feit dat je woning meer waard wordt. Omdat je maandelijks minder geld hoeft te betalen, of zelfs geld kunt verdienen, aan je energieleverancier, zal een toekomstige potentiële koper bereid zijn om meer geld te betalen voor je woning. Hij of zij hoeft immers de investering voor zonnepanelen niet meer te doen en bespaart hiermee dus veel tijd en geld.  Bij het aanleggen kun je zelf ook al geld besparen dankzij de subsidie op zonnepanelen. Bekijk voor meer informatie hierover: https://megasolar.nl/subsidie-zonnepanelen/

Zonnepanelen zijn verder een hele veilige investering. Zonne-energie is namelijk een onuitputbare bron, want de zon stopt immers nooit volledig met schijnen. Verder zijn zonnepanelen een zeer veilige investering omdat er een relatief korte terugverdientijd aan gekoppeld zit. Meestal gaan zonnepanelen minimaal 25 jaar mee. Gemiddeld verdien je echter het investeringsbedrag binnen ongeveer 7 à 8 jaar terug. Dit betekent dat je hierna nog ongeveer kan genieten van 17 à 18 jaar aan gratis zonne-energie! Bekijk voor meer informatie hierover onze blog over de definitie van zonnepanelen.

Salderen vanaf 2025

Helaas zal de salderingsregel vanaf 2025 langzaam gaan verdwijnen. Het is dus zaak om de komende jaren zo veel mogelijk gebruik te maken van de salderingsregel! De overheid is van mening dat de salderingsregel zijn werk gedaan heeft en nu dus overbodig is, namelijk de interesse in zonnepanelen verhogen. Vanaf 2025 wordt het percentage dat gesaldeerd kan worden langzaam verlaagd. In 2025 zakt het van 100% naar 64%, met als doel dat het uiteindelijk in 2031 op 0% zit. Zorg dus dat je in de komende jaren zoveel mogelijk weet te salderen, zodat je nog optimaal kunt profiteren van deze wetgeving!