Categorieën
Vervoer

Definitie van een aanhangerrijbewijs (Rijbewijs BE)

Inhoudsopgave

Je hebt in Nederland verschillende rijbewijzen, aangeduid met verschillende letters. Hoe weet je echter waar alles voor staat? Een rijbewijs A staat bijvoorbeeld niet voor een auto, maar voor een motorrijbewijs. Wat is bijvoorbeeld rijbewijs BE? Een BE-rijbewijs staat je toe om een aanhanger te trekken met je auto. Deze blog zal aandacht daarom besteden aan de definitie van je aanhangerrijbewijs en hoe je aan dit nuttige rijbewijs kunt komen.

Definitie van je aanhangerrijbewijs

Een aanhangerrijbewijs oftewel een rijbewijs BE is een speciaal rijbewijs, waarmee je een aanhanger, oplegger, caravan of camper mag trekken met je auto. Of je een BE-rijbewijs nodig hebt of dat je normale rijbewijs genoeg is, is afhankelijk van de toegestane maximale massa. Dit is de massa van de lege voertuigen met het maximale laadvermogen.

Definitie van rijbewijs BE

Verschil met rijbewijs B

Met een rijbewijs B mag je met de auto een aanhanger en dergelijke trekken met een maximaal gewicht van 750 kilogram. Hierbij wordt wederom gerekend met het lege gewicht en het laadvermogen. Ook mag je met je autorijbewijs een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo, maar dan mogen de auto en aanhanger niet zwaarder wegen dan 3500 kilogram. Is dit wel het geval, dan moet je een toevoeging op je rijbewijs hebben.

Verschil met rijbewijs B+

Rijbewijs B+ staat ook wel bekend als code 96. Heb je deze toevoeging bij je rijbewijs, dan mag je met een aanhanger rijden als het totale gewicht van de auto en aanhanger beneden de 4250 kilogram blijft. Een rijbewijs BE stelt je in staat om een aanhanger te trekken van maximaal 3500 kilogram en in sommige gevallen mag dit gewicht zelfs hoger liggen.

Regels na 2013

Heb jij al een aanhangerrijbewijs gehaald voor 2013? Dan gelden er andere regels voor je. In dit geval mag je namelijk iedere aanhanger, oplegger en dergelijke trekken, want er is geen maximum gesteld wat betreft gewicht. Wel moet je er natuurlijk op letten dat je trekhaak het gewicht kan dragen. De trekhaaklast moet kortom groter zijn dan wat de aanhanger en zijn lading weegt.

Moet je examen doen voor je aanhangerrijbewijs?

Je hoeft geen nieuw theorie-examen te doen voor je aanhangerrijbewijs. Aangezien het BE-rijbewijs eigenlijk een toevoeging is op je normale rijbewijs, moet je wel in bezit zijn van een rijbewijs B. Je moet dus ook achttien jaar en ouder zijn. Als laatste moet je wel een praktijkexamen doen voor je BE-rijbewijs. Ben je nog niet begonnen met rijlessen? Start dan nu bij jouw rijschool in de buurt. Meer informatie over een rijles in Rijsbergen vind je bijvoorbeeld hier. Hoeveel rijlessen je nodig hebt, is afhankelijk van de snelheid van je leren. In de rijlessen leer je met het extra gewicht en de extra lengte rijden, waarbij je eveneens leert om de aanhanger aan te koppelen.