Categorieën
Vervoer

Definitie van een aandrijflijn

Inhoudsopgave

De aandrijflijn van een auto is een verzamelnaam voor alle onderdelen die ervoor zorgen dat de wielen worden aangedreven. Een aandrijflijn bestaat niet alleen maar uit de motor, maar ook uit de koppeling, versnellingsbak, cardanaandrijving, differentieel en de wielen. In een aandrijflijn zitten dus verschillende onderdelen die met elkaar samenwerken om je auto bewegende te krijgen. De onderdelen die uitmaken van een aandrijflijn zijn allemaal bewegende en zal er dus slijtage voorkomen. Deze slijtage kan er weer voor zorgen dat onderdelen stuk gaan. Het is belangrijk dat bij een Apk-keuring de volledige aandrijflijn nagekeken wordt.

Onderdelen van de aandrijflijn

  • De motor: is een machine die ervoor zorgt dat verschillende soorten energieën wordt omgezet in bewegingsenergie. Een motor kan gebruik maken van ronddraaiende bewegingen of lineaire bewegingen. Een motor levert een bepaald vermogen, afhankelijk van het type en de inhoud.
  • De koppeling: is een mechanisme dat ervoor zorgt dat twee of meer delen met elkaar verbonden/ gekoppeld worden. Dankzij de verbinding kunnen krachten worden overgebracht van het ene onderdeel naar het andere.
  • De versnellingsbak: is een constructie dat in auto’s wordt toegepast om het vermogen van de motor op efficiënte wijze over te brengen naar de wielen.
  • De cardanaandrijving of cardanas: is een onderdeel van een mechanisme bestaande uit de aandrijfas en een kruiskoppeling aan één of beide uiteinden. Een cardanas kan twee andere assen die roterend van plaats veranderen of die niet op één lijn van elkaar liggen, met elkaar verbinden.
  • Het differentieel: is een stelsel van tandwielen waarmee met één aandrijfas meerdere rotaties op verschillende snelheden kan worden afgetakt. Als je bijvoorbeeld een bocht naar rechts maakt, dan leggen de binnenste wielen (rechter wielen) een kortere afstand af dan de wielen aan de linkerkant. Een differentieel zorgt ervoor dat de binnenste wielen dan minder snel draaien dan de buitenste wielen.
  • Het wiel: is een ronddraaiende schijf die voor voortbeweging zorgt met minimale weerstand.

Leer autoterminologie bij rijschool Venray

Als je meer over auto’s wilt leren of zelf wilt leren autorijden, neem dan contact op met rijschool Venray. Bij rijschool Venray leer je alle functies, knoppen en kenmerken van auto’s