Categorieën
Vervoer

Definitie van een turborotonde

Inhoudsopgave

Een turborotonde is een rotonde met meer dan één rijstrook op de rotonde. De rotonde is zo ontworpen dat voertuigen vanzelf vanuit de binnenste naar de buitenste rijstrook worden geleid om zo weer de rotonde te verlaten. Een auto dient vóór het oprijden van de rotonde voor te sorteren en de juiste rijstrook te kiezen. Het naar buiten leiden van de auto wordt gedaan door een meer ovale vormgeving én spiraalbelijning op de rotonde zelf. De bestuurder wordt met behulp van pijlmarkeringen, bewegwijzering, belijning en voorsorteerborden begeleidt. Als de bestuurder de juiste rijstrook heeft gekozen dan hoeft hij alleen deze hulpmiddelen op de weg te volgen om zo bij de juiste afslag uit te komen. Elkaar afsnijden is door een turborotonde verleden tijd.

Rotonde sinds 1996

Sinds 1996 zijn de turborotondes toegevoegd in het verkeer. Hiervoor waren de enkelstrookrotonde, tweestrookrotonde en verkeerspleinen met grote diameter in het verkeer. De ontwerper van de turborotonde zag het bij de tweestrookrotonde steeds mis gaan bij het samen oprijden, bij het rondrijden op de rotonde en bij het verlaten van de rotonde. Het kwam vaker voor dat een auto een andere auto deed afsnijden op een tweestrookrotonde. Bij een turbo rotonde hoef je hier niet meer voor op te letten. Ongelukken bij een tweestrookrotonde zijn ernstiger omdat men toen met meer snelheid over de rotonde kon rijden. Dit kon bij een enkelstrookrotonde niet. Bij de tweestrookrotonde was de diameter zo groot dat voertuigen met een hoge snelheid erover konden rijden. Door de diameter te krimpen (bij de turborotondes), konden de voertuigen niet zo veel snelheid maken en werden de aantal ongelukken een stuk minder.

Turborotonde in het buitenland

Heel veel kruispunten zijn in Nederland vervangen door turborotondes. Inmiddels liggen er al meer dan 240 turborotondes in Nederland verspreid. Dit aantal groeit langzaam ook in het buitenland, het is een Nederlands exportartikel. Een buitenlandse student die in Nederland rijlessen gaat volgen bij bijvoorbeeld driving school Eindhoven, zal op het begin even moeten wennen aan de turborotondes. Tijdens de rijlessen zal het vast vaker voorkomen dat er over een turborotonde wordt gereden.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *