Categorieën
Gezondheid Uiterlijke verzorging

Definitie van gemutileerd gebit

Inhoudsopgave

We weten allemaal dat een goede mondverzorging van belang is. Bij sommige mensen is het gebit echter beschadigd en ongezond. Denk aan gaatjes, vullingen en ontstekingen. Zo’n beschadigd en ongezond gebit noemen we een gemutileerd gebit.

Gebit gezond houden

Je wilt natuurlijk een gemutileerd gebit voorkomen. Het is daarom belangrijk om je gebit goed te verzorgen. Om je gebit gezond te houden, moet je meer doen dan alleen twee keer per dag twee minuten poetsen. Ook al lijk het in een tandarts reclame alsof tandenpoetsen genoeg is. Nederlanders poetsen gemiddeld maar 46 seconden in plaats van de aanbevolen twee minuten. Als je twee minuten met fluoridetandpasta poets, krijg je precies de juiste dosering fluoride die ervoor zorgt dat je tanden hard en sterk houdt. Tandenpoetsen maakt je tanden niet volledig schoon. Door ook te flossen, ragen en stoken heb je een kleinere kans op ontstekingen en een grotere kans op een gezond gebit.

Eetmomenten

Snoep en frisdrank is slecht voor onze tanden, dat weten we allemaal, maar tabak is ook heel slecht voor ons gebit. Het schraapt laagje voor laagje het glazuur van je tanden en kiezen af. Elke keer als je iets in je mond stopt, duurt het weer een hele tijd op de PH waarde neutraal te krijgen. Creëer daarom zo min mogelijk eetmomenten. Probeer maximaal zes tot zeven keer op een dag te eten, waarvan twee snoep- en fruitmomenten.

Gebit laten controleren

Het gebit kan het beste eens per halfjaar gecontroleerd worden door je tandarts. Hij zal opmerken als je gaatjes, tandsteen, ontstekingen of andere problemen aan je gebit hebt. Een tandarts kan hier ook een behandeling voor geven. De meeste mensen kiezen voor een tandarts in hun omgeving. Als ze verhuizen, moeten ze in de meeste gevallen op zoek naar een nieuwe tandarts. Ze komen een tandarts reclame tegen en gaan een kijkje nemen bij de tandartspraktijk.

Belang van een gezonde mond

Je lach valt op bij een eerste kennismaking. Je gebit bepaald ook de vorm van je gezicht. Zo is bijvoorbeeld de vorm van iemand met een kunstgebit heel anders als diegene het kunstgebit uitdoet. Een gezond gebit geeft zelfvertrouwen. De mond is ook nog eens een belangrijk onderdeel van onze gezondheid. Tachtig procent van je gezondheid bevindt zich in de darmen en dit traject start bij de mond. Ook speelt je mond een belangrijke rol in het immuunsysteem. Het immuunsysteem zorgt ervoor dat je gezond wordt en blijft.