Inhoudsopgave
Een flink deel van ons afval is groenafval. Denk aan groente-, fruit- en tuinafval. Het is belangrijk om gft te scheiden. Van gft kan namelijk biogas gemaakt worden. Daarom is het belangrijk dat je etensresten en snoeiafval altijd in de groene bak gooit. Wil je meer weten voor groenafval? Lees dan deze blog.
Wat behoort allemaal tot groenafval?
Groenafval is gemakkelijk te onderscheiden. Natuurlijk hoeft het niet groen te zijn. Je kunt dus ook dode takken en bladeren tellen als groenafval. Dit natuurlijk erg handig in de herfst wanneer er veel bladeren uit de boom vallen. Door het in de groencontainer te deponeren wordt je afval meegenomen in het recycleproces. Heb je een groencontainer nodig? Bestel hier een Gerry Groen
Hoort zand ook bij groenafval?
Als je de tuin uit gaat graven blijft er natuurlijk heel veel zand en tuinaarde hangen. Hiervoor moet je een aparte container huren. Het zand kan ook gerecycled worden door het naar een containerpark te laten brengen. Andere mensen kunnen het zand dan weer gebruiken
De cyclus van gft-afval
Eerst gaat het gescheiden gft-afval thuis in de gft-bak. Daarna wordt het afval opgehaald om vervolgens naar de vergister te gaan. Daar wordt het omgezet in groen gas en digestaat. Groen gas wordt vaak gebruikt voor transport van vrachtwagens. Dit zorgt ervoor dat broeikasgassen verminderd worden. De digestaat wordt verder verwerkt tot compost. Compost wordt weer gebruikt als bodemverbeteraar. Dat is nodig voor het voeden van planten en bomen
Waarom is groenafval belangrijk?
Groenafval wordt niet direct weggegooid, omdat een duurzame werking heeft:
- Compostering: groenafval wordt gebruikt voor compost, die vervolgens worden gebruikt als meststof voor tuinen, landbouwgrond en groenvoorzieningen. Dit vermindert de behoefte van chemische meststoffen en verbetert de vruchtbaarheid van de bodem.
- Minder vervuiling: door het scheiden van gft-afval is sprake van minder vervuiling. Ook gaat er minder afval naar de stortplaatsen, waardoor er op stortplaatsen minder druk ontstaat.
- Energieproductie: groenafval kan worden gebruikt als een duurzame energiebron voor biomassa. Door groenafval te bewerken tot biomassa of bio-ethanol kunnen we de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen en het gebruik van biomassa stimuleren.
Je eigen groenafval recycelen
Zorg ervoor dat je je eigen groenafval bespaart in een speciale compostbak. Deze zijn overal te verkrijgen. Je kunt ook een composthoop in je tuin maken. Let er goed op dat je er geen gekookt voedsel, botten en vlees in doet. Dit zorgt er namelijk voor dat de composthoop niet goed verteerd wordt. Zorg ervoor dat je takken in kleinere stukken knipt. Meng het gras met droog materiaal zoals, takjes, stro en bladeren. Zet de compostbak enkele uren per dag in de zon staat. Als je de hoop ieder jaar een keer omschept, dan kun je het in het voorjaar over je tuin spreiden. Met je eigen compost verrijk je de bodem van je tuin en verbeter je ook nog eens de biodiversiteit.
vond je dit interessant? Lees dan ook onze blog over biobrandstof.