Categorieën
Geen categorie

Definitie van loonadministratie

Inhoudsopgave

Declaraties verwerken in de administratie, belastingaangifte doen en het invullen van jaaropgaven: een groot deel van de ondernemers beleeft weinig plezier in het uitvoeren van administratieve werkzaamheden. Als ondernemer met personeel ontkom je helaas niet aan het bijhouden van een loonadministratie. Maar wat is een loonadministratie nu eigenlijk? En wat dien je er allemaal in op te nemen? Je leest het in dit artikel.

Wat is een loonadministratie?

Alle administratie die te maken heeft met salarissen en andere loonbestanddelen vallen onder de loonadministratie. Je houd in een loonadministratie dus niet alleen het salaris van je werknemers bij, maar zorgt er ook mee dat je meer inzicht hebt in je financiële positie.

Het bijhouden van een loonadministratie heeft simpel gezegd drie doelen. Het eerste doel is dat deze administratie je een goed inzicht geeft in de loonkosten. Het tweede doel is dat je medewerkers maandelijks aan de hand van hun loonstrook een duidelijk overzicht geeft van hun verdiensten. Een laatste en niet geheel de onbelangrijkste is dat je voor de Belastingdienst verplicht bent om een loonadministratie bij te houden als je medewerkers in dienst hebt. Wil jij de loonadministratie van je bedrijf laten uitvoeren door een expert? Dan is je loonadministratie uitbesteden aan Het Salariskantoor een goede keuze.

Loonadministratie verplicht

Als je medewerkers in dienst hebt ben je voor de Belastingdienst verplicht om een loonadministratie bij te houden. Wanneer ben je verplicht om een loonadministratie bij te houden? Lees hier de drie criteria om te weten of voor jou een loonadministratie verplicht is.

  1. Minimaal één werknemer in dienst
  2. Werknemers ontvangen loon voor hun werkzaamheden
  3. Je bent als werkgever inhoudingsplichtige

Ben jij als werkgever inhoudingsplichtige? Dan houd je loonbelasting en premie volksverzekeringen in op het salaris van je werknemer(s). Vervolgens dien je dit af te dragen aan de Belastingdienst.

Loonadministratie bewaarplicht

Net als voor de rest van je administratie geldt er ook een bewaarplicht voor de loonadministratie. De loonadministratie moet je minimaal 7 jaar bewaren. Om te voldoen aan deze verplichting is het essentieel om alles veilig en netjes op te bergen. Ook als bij bedrijfsbeëindiging of als je geen personeel meer hebt ben je verplicht om de loonadministratie 7 jaar te bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *