Inhoudsopgave
Kort gezegd is bandenspanning de overdruk die in de banden van een voertuig aanwezig is. De spanning wordt gemeten met een bandenspanningsmeter. In Nederlands wordt de spanning uitgedrukt in bar, atmosfeer, hectopascal of PSI.
De juiste spanning
De bandenspanning heeft invloed op het weggedrag van een voertuig. Een juiste spanning kan zorgen voor lager brandstofgebruik, minder slijtage aan de banden en meer veiligheid op de weg. De bandenspanning moet gemiddeld een keer per maand gecontroleerd worden. De gemiddelde bandenspanning van een auto is 2.5 bar. Echter is het verstandig na te gaan of dit de correcte spanning is. De voorgeschreven advies spanning kan op drie plekken te vinden zijn. Ten eerste staat het bijna altijd in het instructieboekje van de auto. Daarnaast staat het vaker aan de binnenkant van de tankdop of op een sticker in de deurstijl. Er zit ook een verschil tussen de spanning in de winter en in de zomer. De temperatuur heeft namelijk invloed op de lucht in de banden. In de winter is er gemiddeld 0,2 bar extra nodig.
Risico’s
Een te lage bandenspanning (-1.5 bar) kan ervoor zorgen dat een band oververhit. Dit kan dan weer leiden tot een klapband. Bij een klapband met 120km/h verliest een bestuurder vrijwel altijd de macht over het stuur met als gevolg een ongeluk. Te hoge bandenspanning (+0.5 bar) zorgt voor een verminderd rijcomfort. De band wordt te bol. Deze slijt dan sneller en de grip vermindert. Rubber is een doorlaatbaar materiaal. Overdruk kan er dus voor zorgen dat de band langzaam leegloopt met gemiddeld 2 tot 5 % per maand.
Oppompen
Bij de meeste tankstations is er wel een luchtautomaat te vinden. De een moet je voor betalen en de ander is gratis. Het oppompen van banden gebeurt helaas zelden goed. Je kan daarom beter je banden laten controleren en oppompen bij een garage. Wil je meer leren over je auto? Ga dan eens langs bij rijschool schoten voor meer informatie!