Inhoudsopgave
Ken je dat? Dat je bij een tankstation staat en je naar de verschillende soorten benzine staart? Waarschijnlijk weet je wel welke je altijd moet hebben en dat je geen dieselmotor hebt. Maar toch is het handig om te begrijpen wat je moet hebben en met welke reden. Daarom bij deze de uitleg die bij de soorten benzine hoort en waarom je de één wel kunt gebruiken en de andere niet.
Samenstelling van benzine
Om te weten waarom je de ene benzine niet kunt gebruiken en de andere wel, moet je weten waar benzine uit bestaat. Verschillende soorten benzines hebben verschillende verhoudingen koolstofatomen en waterstofautomen. Gebruik je 1 koolstofatoom en 4 waterstofatomen, dan krijg je methaan. 3 koolstofatomen en 8 waterstofatomen is propaan. Door de samenstelling van de auto kun je niet zomaar elke benzine erin gooien.
Wat bepaalt de benzine van je auto?
Modernere auto’s die een katalysator hebben moeten perse loodvrije benzine gebruiken, anders gaat de katalysator stuk. Dit zijn dan bijvoorbeeld Eurosuper en Superplus. Oudere wagens hebben vaak juist benzine nodig waar wel lood in zit.
De getallen in andere benzinesoorten staan voor het percentage van de verhouding, met name gericht op ethanol. E10 heeft dus zo’n 10% ethanol. E85 is milieuvriendelijker en heeft minder kans op zelfontbranding door de 85% ethanol.
Diesel is geen benzine en een bijproduct van aardoliewinning. Ook stoot het minder CO2 uit, en is het daarom relatief goedkoper door de accijns die erop zit. Om te achterhalen welke auto welke brandstof gebruikt kun je zoeken op brandstof, of simpelweg eerst de auto kiezen die je wilt. Tanken leer je bij je lokale rijles zoals bij de rijschool in Eindhoven.
Tegenwoordig wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van biobrandstof. Je leest er meer over in deze blog.