Categorieën
Geen categorie

Definitie van een Intellectueel eigendom

Inhoudsopgave

Intellectueel -eigendom, -rechten of -eigendomsrechten zijn een aantal wettelijk bepaalde rechten die zijn vastgesteld in allerlei nationale en internationale wetten. Het intellectueel eigendom recht houdt in dat bepaalde aspecten, zoals het kwekersrecht, databankrecht, merkenrecht, octrooirecht, auteursrecht en modellenrecht allemaal beschermd zijn door wetten. Je hebt bijvoorbeeld auteursrecht hier wordt de maker van kunst, literatuur of wetenschap beschermd door het intellectueel eigendom recht, hierdoor is de auteur altijd verzekerd dat niemand, zijn of haar kunst of verhaal kopieert en zomaar ergens te plaatsen zonder jouw toestemming.

De wet en intellectueel eigendom

Een intellectueel eigendomsrecht is een verzameling van wetten en verdragen van, zowel nationaal als internationaal. Deze verdragen en wetten zorgen er samen voor dat het eigendomsrecht geregeld wordt van producten omtrent intellectuele arbeid. De auteur krijgt van de overheid bepaalde rechten als hij of zij de bedenker is van een merk, product, literair werk, muziekstuk of uitvinding. Door deze wetten kan alleen degene die het intellectueel eigendomsrecht bezit het product, dienst, of muziekstuk produceren. Door het dit recht heeft de bedenker een monopolie op het product of dienst. Dit is vaak wel tijdelijk, maar als het een goed economisch idee is kan diegene wel tijdelijk een flink stuk van de markt in handen houden zonder concurrentie.

De verschillende soorten intellectuele eigendommen

Er zijn een aantal verschillende soorten intellectuele eigendommen. Je kan deze juridische onderscheiden. De verschillende soorten intellectuele eigendommen zien er als volgt uit. Als je wilt weten over je recht hebt op het intellectueel eigendomsrecht, dan kan je de website van open legal bezoeken voor meer informatie.

  • Octrooirecht: bij octrooirecht heb je als uitvinder het exclusieve recht om je uitvinding op de markt te brengen. Hiertegenover staat wel dat je de uitvinding openbaar moet maken voor innovatie, maar je hebt wel een bepaalde tijd waarin jij als enige het recht hebt om het op de markt te brengen.
  • Merkenrecht: Het alleen recht als merk om bijvoorbeeld je logo of productnaam te gebruiken.
  • Auteursrecht: Hier heb je als auteur het exclusieve recht om creatieve werken, zoals een geschreven boek te openbaren en te vermenigvuldigen.
  • Handelsnamenrecht: Dit is een verbod op het gebruik van een jongere, verwarring scheppende handelsnaam.
  • Kwekersrecht: De houder van nieuwe en waardevolle plantenrassen heeft het alleen recht op het verhandelen van het zaad van deze nieuwe plantenrassen. Dierrassen vallen hier niet onder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *